Špaldové máslové sušenky

Křehké máslové sušenky ze špaldové mouky s kakaem, kokosem či se skořicí, oslazené medem nebo javorovým sirupem se řadí mezi nejčastěji připravované sladkosti u nás doma. Vždycky zmizí velice rychle. 😉 Patří do nich jen pár surovin a s jejich výrobou budou milerády pomáhat i děti. Já je začala péct někdy před 2,5 lety, se základním těstem jsem pak trochu experimentovala, abych věděla, co všechno si k němu může člověk dovolit.

Vzhledem k použitým surovinám (med, máslo) jsou vhodné pro děti od 1 roku.

Na 2 plechy sušenek potřebujete:

500 – 600 g hladké mouky,
250 g másla,
2 -3 lžíce medu,
špetku soli.

A dále dle chuti:

kakao,
skořice,
strouhaný kokos.

Postup:

  1. Do mísy nasypejte 500 g mouky, přidejte na kousky nakrájené máslo (ztuhlé nebo jen trochu povolené), med a špetku soli a dále případně kakao, kokos nebo skořici, vizte níže.
  2. Vypracujte nelepivé těsto.
    Chvíli to trvá, je to podobné přípravě těsta na vanilkové rohlíčky.
    Pokud se po smíchání všech surovin těsto příliš lepí, přidejte mouku.
  3. Těsto můžete dát na chvíli (cca 20 minut) ztuhnout do ledničky. Pracovat se s ním ale dá i rovnou, jen bude potřeba více mouky na posypání válu a válečku. Pokud naopak necháte těsto v lednici delší dobu, budete ho rozpracovávat hnětením znovu.
  4. Těsto rozválejte na cca 0,5 cm vysoký plát a vykrajujte sušenky.
  5. Pečte na pečicím papíru nebo vymazaném plechu ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 10 minut.
    Sušenky je třeba kontrolovat, ke konci pečení rychle hnědnou a ani lehce připečená sušenka už nechutná nijak dobře. Jakmile začnou byť jen lehce hnědnout, rychle s nimi ven.

Kakaové, kokosové, skořicové a další

Pokud chcete pouze lehkou příchuť, stačí na celou dávku těsta 3-4 lžíce požadované suroviny. Já je většinou připravuji tak, že uhnětu dvě poloviční dávky těsta – každou s něčím jiným. Někdy tak máme kokosové a kakaové sušenky, jindy základní máslové a kakaové a pak zase třeba kakaové a skořicové.

Ano, kakaové vyrábíme téměř pokaždé. 🙂 A kakaa do nich dávám hodně, určitě více než ty 4 lžíce na celou dávku. Zkoušela jsem i extra kakaové (těsto mělo opravdu tmavě hnědou barvu, přesné množství kakaa si ale nepamatuji).  Čím více kakaa, tím více se těsto drolí a je třeba počítat buď s menším množstvím mouky nebo větším množstvím másla.  V troubě na rozdíl od ostatních začnou lehce světlat a začnou na nich vynikat praskliny v těstě.

Místo medu můžete použít javorový nebo datlový sirup, čímž dáte sušenkám zase trochu jinou chuť.

Razítka vs. vykrajovátka

Na sušenky používáme většinou razítka zn. Tescoma. Máme dvě sady – zvířátka a typické sušenkové dekory. Těsto je samozřejmě možné vykrajovat i běžnými vykrajovátky, jen dejte pozor na pečení různě velkých tvarů – ty menší se pak snáze připečou.

Skladování

Špaldové máslové sušenky na vzduchu vlhnou. Na skladování jsou tedy ideální třeba skleněné dózy. Trvanlivost zatím vyzkoušenou nemáme, ale nebojím se toho, že by se stihly zkazit, když tak rychle mizí. 🙂


Pečete sušenky?

Máte nějaký zajímavý tip nebo rovnou recept?

8 thoughts on “Špaldové máslové sušenky

  1. Pouzit celozrnnou misto asi nebyl nejlepsi napad. Testo neslo vyvalet, vyresila jsem to nacpanim do formicek na vanocni pecivo. 15 minut v troube a dobry. Aj vyklopit to slo v pohode. Jen priste min kakaa. Jinak fajn. Dik

    Martina

    1. Díky za zpětnou vazbu. S celozrnnou nemám vyzkoušeno, protože malému jsou teprve dva a četla jsem, že do tří let není stravitelná 🙂 A ještě jsem vyzoušela, že když se dělají extra kakaové, tak se vážně těsto rozpadá a špatně se válí. Ty vánoční formičky jsou dobrý nápad!

    2. Já mám z Vánoc čerstvou zkušenost s nahrazováním mouky za celozrnnou a zkušenost mi ukázala, že celozrnné se musí dávat méně, než je v předpisu, protože mnohem víc pohlcuje tekutiny. Dělala jsem takhle linecké a první várka nešla válet a trhala se. Do druhé jsem dala mouky méně a vše bylo v pořádku. Chuťově skvělé! Bohužel nemůžu úplně říct o kolik méně. Do palačinek dávám o 50 g míň, do těsta většinou o 100 g a případně ještě dosypu, když je to moc řídké. Já jsem takový typ, co peče trošku jako pejsek a kočička. Kouknu na recept, na poměry surovin, a pak si to upravuju.

  2. Vypadají krásně! Na sušenková razítka si brousím zuby, tyhle jsou fakt pěkná a dětem se musí líbit. Jinak sušenky doposud dělám ze směsi ovesných vloček, celozrnné mouky a toho, co má kdo rád (ořechy, kokos, kakao, semínka atd.) Dělají se „bobky“ na plech, připomíná to spíš cookies. V původním předpisu byl cukr + vanilkový cukr + med, což je děsný kombo. Stačí med a sladké sušené ovoce. Jinak pokud se nahrazuje klasická mouka celozrnou, musí se jí dát vždy méně, ona mnohem víc přijímá tekutiny! Bojovala jsem s tím o Vánocích, kdy jsem vše pekla z celozrnné a nejdřív se mi stalo přesně to, co Martině. Nešlo válet, rozpadalo se. Příště jsem mouku ubrala a bylo to v pohodě. Celozrnné linecké bylo božské.

    1. Z vloček a špaldové mouky (celozrnné zatím ne, jí to i malý a prý to do 3 let děti neumí strávit) jsem jednou zkoušela sušenky také a celkem to ušlo. Asi je zase pro změnu jednou udělám, jinak pořád pečeme tyto, je jednou bez kakaa, jindy extra kakaové (tam je potřeba víc másla, jinak se s tím nedá pracovat), takže díky za inspiraci s tím, co se do nich dá všechno přisypat 🙂
      Linecké jsem zatím dělala jen špaldové (stejný důvod) a to bylo ok 🙂
      A razítka od Tescomy jsou super, baví to s nimi i děti a ty sušenky jsou pak k sežrání 🙂

  3. Dobrý den. Právě s dcerou dopékáme.. 😊 Už jsme i ochutnaly, jsou moc dobré. Můžu se jen zeptat, jaké používáte kakao? Děkuji, Kristina.

  4. Taketo susienky ja. milujem aj vyrabat aj jest. Aj moji chlapci. Toto urcite vyskusam mozno uz tieto Vianoce. Akurat nemam tie razitka… ale zozeniem. No neverim ze zostanu az do Vianoc. Urcite pojeme skor 😂😂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *