Dýňové muffiny s oříšky řadím mezi naše oblíbené sezónní – podzimní recepty. Právě jednou na podzim, kdy je dýní a oříšků/ořechů všude dost, mě napadlo tuto kombinaci vyzkoušet. Sama dýně hokaido má oříškovou chuť a s ořechy se skvěle doplňuje. Chuti navíc přídá ještě špaldová mouka, kterou používám místo běžné bílé pšeničné.
Dýni jsem si kdysi oblíbila velice rychle, a to nejen v podobě dýňové polévky. Dýňové muffiny jsme jednoho dne se synem vyzkoušeli jako recept v duchu „co dům dal“. Půlka dýně nám zbyla, nevěděli jsme co s ní a tak jsme vyzkoušeli následující pokus. Dýně není v těstě prakticky vůbec cítit, takže můžete muffiny dát ochutat i nedůvěřivcům, kteří by je do pusy nestrčili, kdyby věděli, co v nich je.
Vzhledem k použitým surovinám (oříšky, med, máslo, celé vejce a kakao) jsou vhodné pro děti od 1 roku.
Na 12 kousků potřebujete:
1/2 | dýně hokaido, |
1 a 1/2 hrnku | hladké mouky, |
50 g | jader lískových oříšků, |
2 ks | vajec, |
100 g | másla, |
3 PL | medu (nebo sirupu nebo cukru), |
1/3 | tabulky čokolády (70 % kakaa či více). |
Postup:
- Půlku dýně vydlabejte a rozkrájejte na malé kostky (hokaido není třeba loupat). Vařte do změknutí, následně sceďte.
- Dýni rozmixujte spolu s ořechy.
- Máslo rozpusťte v kastrolku.
- Do mísy vsypejte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva.
- Přidejte dýňové pyré, vejce, máslo a med.
- Důkladně smíchejte a lžící porcujeme do vymazané a vysypané formy na muffiny.
- Na ozdobu přidejte na každý muffin nalámanou čokoládu.
- Pečte při 180°C přibližně 25 minut.
Dali byste si dýňové muffiny s oříšky, ale nestíháte s dětmi péct? Zapojte je do práce. Malé děti milují, když mohou dělat to, co dospělí. Podle svých schopností mohou míchat, krájet či dávat těsto do formy. Nevadí, že to bude trvat dlouho. Je to přece společně strávený čas, a to se počítá! 🙂
Další recepty s dýní brzy najdete pod štítkem dýně.
Pečete z dýně i sladké moučníky?