Tiramisu pro děti – bez vajec a kávy (+ verze bez lepku)

Tiramisu pro děti bez vajec a kávy

Jak připravit tiramisu pro děti bez vajec a kávy jsem začala řešit, když se mi malý po tom mém začal v roce a půl natahovat. Mnoho receptů na tomto blogu nenajdete, ale tiramisu připravuji tímto způsobem už pět let, takže si říkám, že si zaslouží tu být. Subjektivně má naše dětská verze k pravému tiramisu blíž než ty pokusy s pomazánkovým máslem kolující po internetu. Navíc obstála i jako dort k druhým narozeninám. 😉

Tiramisu pro děti jako dort k druhým narozeninám

Čím nahradit mascarpone? Ničím

Do tiramisu patří jedině čerstvý sýr mascarpone a má to svůj důvod. Je výrazně tučný a tuhý, krém z něj dobře drží. Krom toho má mascarpone i nezaměnitelnou chuť. Kelímek běžně v obchodě bývá poměrně drahý. Nejlepší poměr cena/chuť/vlastnosti má mascarpone z Lidlu (250 g okolo 40 Kč).

Mascarpone není Maskar z Polné, Lučina ani pomazánkové máslo. Ani jeden z těchto produktů se mu neblíží, ať už chutí, vlastnostmi nebo obojím najednou. Maskar z Polné není tak hutný – krém teče. Pomazánkové máslo má dobrou konzistenci, avšak chuťově se ani zdaleka nepodobá. A Lučina? Ta má s mascarpone společné maximálně to, že to také čerstvý sýr. Chuť i konzistence úplně jiná, jak u domácí, tak u té z obchodu. Kupovaná je navíc slaná.

Skoro bez cukru

Kam nemusím, tam cukr necpu. Tiramisu připravuji bez přidaného cukru. Piškoty jsou sladké dost, šlehačka připravená z 33% nebo 40% smetany též. Nesladím krém a nesladím ani kávu/náhražku kávy/kakao.

A že to děti nebudou neslazené jíst? Nevím, nevím, u nás se běžně i kakao pije naoslazené, takže zákusek, který tvoří sladké piškoty, určitě nezůstane jen tak ležet v lednici. 😉


Tiramisu pro děti

Co je potřeba pro dětskou verzi:

  • 250 g mascarpone,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • 1-2 balíčky cukrářských piškotů po 200g,
  • kakao nebo kávovinová náhražka (Caro, Melta, Vitakáva, Špaldové kafe,…),
  • kakao holandského typu.

Poznámky:

  • Rozpis dá na dvě pořádné nebo tři až čtyři menší porce.
  • Počet piškotů se odvíjí od použité formy. Na kastrůlek o průměru 16 cm nám stačí jedno 200g balení.
  • Běžné piškoty lze použít též. Zkoušeli jsme dávat na každou vrstvu dva k sobě.
  • Na posypání jedině kakao, Granko opravdu ne.
  • Kakaová verze je velice chutná, byť má k pravému tiramisu dál než verze s náhražkou kávy.

Příprava dětské verze

  1. Připravte si kakao zalité vodou nebo kávovinovou neslazenou náhražku (300ml hrnek stačí).
  2. Ze smetany vyšlehejte tuhou šlehačku (ztužovač není nutný).
  3. Šlehačku opatrně smíchejte s mascarpone.
  4. Do vychladlého nápoje krátce (tak na 1-2 vteřiny) namáčejte piškoty a klaďte je vedle sebe do vybrané formy.
  5. Jakmile je jedno patro hotové, rozetřete na něj polovinu krému.
  6. Následuje druhé patro piškotů a zase krém.
  7. Krém nakonec posypejte rovnoměrně kakaem přes sítko.
  8. Dejte minimálně na 2 hodiny tuhnout do lednice.
Tiramisu pro děti - bez syrových vajec a kávy

Tiramisu pro dospělé

Pro úplnost přidávám i recept na klasické tiramisu pro dospělé.

Co je potřeba:

  • 500 g mascarpone,
  • 5 vajec,
  • malý panák Amaretta (případně jiného likéru či rumu),
  • 3 balíčky cukrářských piškotů po 200 g,
  • káva,
  • kakao holandského typu.

Poznámky:

  • Rozpis dá na šest velkých nebo osm až deset malých porcí.
  • Počet piškotů se odvíjí od použité formy. Na pekáček o rozměrech 20 x 35 cm spotřebuji právě tři 200g balení.
  • Běžné piškoty lze použít též. Zkoušeli jsme dávat na každou vrstvu dva k sobě.
  • Na posypání jedině kakao, Granko opravdu ne.
  • Amaretto jsme zkusili nahradit rumem i vinným likérem, v obou případech nám výsledek chutnal. Nejednou jsme zkusili i verzi zcela bez alkoholu a rozdíl je minimální, takže lze vynechat úplně.
  • Kávu lze použít instantní i přefiltrovanou. Obvykle je potřeba okolo 600 ml, záleží na savosti piškotů.

Příprava:

  1. Uvařte silnou neslazenou kávu do velkého hrnku.
  2. Do kávy přidejte panák Amaretta (nebo vizte poznámky výše).
  3. Do dvou nádob oddělte bílky a žloutky.
  4. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  5. Ke žloutkům přidejte mascarpone a smíchejte nebo opatrně vyšlehejte.
  6. Do této směsi opatrně vmíchejte sníh.
  7. Do vychladlé kávy krátce (tak na 1-2 vteřiny) namáčejte piškoty a klaďte je vedle sebe do vybrané formy.
  8. Jakmile je jedno patro hotové, rozetřete na něj polovinu krému.
  9. Následuje druhé patro piškotů a zase krém.
  10. Krém nakonec posypejte rovnoměrně kakaem přes sítko.
  11. Dejte minimálně na 2 hodiny tuhnout do lednice.

A jak na tiramisu bez lepku?

Jednu dobu jsme tiramisu připravovali rovnou ve třech verzích najednou – dětské, klasické a bezlepkové. Bezlepkovou variantu jsem připravovala jako výše popsané, tiramisu pro dospělé, pouze jsem piškoty vyměnila za ty bezlepkové. V případě bezlepkové diety u dětí lze samozřejmě připravit i dětská verze s bezlepkovými piškoty.


Máte rádi tiramisu?
Co říkáte na tiramisu pro děti?

Novinky e-mailem?

Líbí se vám nápady pro děti na tomto webu? Chcete dostávat zprávu pokaždé, když vyjde nový článek? Stačí zadat vaši e-mailovou adresu.

Spam opravdu neposílám. Dostávat budete pouze upozornění na nové články. Z odběru se samozřejmě můžete kdykoli odhlásit.

Author: Verča | (d)veruce

Máme doma šikovného kluka školního věku, který mě hned v prvních měsících přiměl vydat se na dráhu kontaktního rodiče. Díky němu jsem se začala zajímat o nošení, bezplenkovku, BLW (příkrmy do ruky), BF obuv a v neposlední řadě o alternativní vzdělávání. Nejvíc souzním s metodami Marie Montessori, v jejíž pedagogice hledám inspiraci nejčastěji. Více se o mně dozvíte v menu Info > Kdo jsem.

4 thoughts on “Tiramisu pro děti – bez vajec a kávy (+ verze bez lepku)

  1. Tak pod „náhražky“ Mascarpone se klidně podepíšu!!! Kdysi jsem udělala Tiramisu z pomazánkového másla a bylo to fuj. Nejen, že mi to moc nejelo chuťově, ale hlavně to bylo do žaludku strašně těžké a dva dny jsem pak Tiramisu nechtěla ani vidět 😀 Kdežto z Mascarpone nemám problém sníst všechno najednou 😀

    1. Já měla naštěstí (teda těžko říct, zda to je vlastně štěstí) tiramisu z pomazánkového másla v době, kdy jsem ještě nevěděla, jak tiramisu vlastně chutná, takže mi to tak hnusné nepřipadalo. Dneska by mě už ale ani nenapadlo to zkoušet. Jednou jsem použila toho Maskara z Polné a to už taky nikdy – chuťově celkem ok, ale konzistence strašná. A u nás to taky zmizí strašně rychle 😀

  2. Už som to niekoľkokrát robila a určite odporúčam. Všetkými desiatimi. Inak ten krém z mascarpone použila som aj na tortu a výsledok bol skutočne chutný a zaujímavý. A hlavne je to raz dva hotové

    1. Taky si umím představit krém z mascarpone i na dortu, zřejmě něco takového použiju, až budu patlat dort malému k 2. narozeninám 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *