Staročeská pučálka, aneb jak naklíčit hrách

Pučálka a jak naklíčit hrách

Víte, jak naklíčit hrách a co je to pučálka a pálenec? Pokud ne, nevadí. V tomto článku se dozvíte obojí. Do klíčení se pusťte s dětmi, budou to mít jako praktickou ukázku z přírodopisu. Pokud navíc přidáte i nějakou informaci z historie a současnosti staročeského pokrmu zvaného pučálka, rozšíříte jim i všeobecný přehled.


Něco z přírodovědy/přírodopisu/biologie

  • Hrách patří mezi luštěniny (luskoviny), stejně jako např. čočka nebo fazole.
  • Plody jsou lusky se semeny.
  • Je to jednoletá bylina (každý rok se vysévá znovu).
  • Úponkami se ovíjí kolem opory a kvete bíle.

Zařazení:

  • Říše: rostliny
  • Podříše: cévnaté rostliny
  • Oddělení: krytosemenné
  • Třída: vyšší dvouděložné
  • Řád: bobotvaré
  • Čeleď: bobovité
  • Rod: hrách

Něco ze všeobecného přehledu a historie

  • Už naši prapředci v raném středověku pěstovali z luštěnin právě hrách (a dále třeba čočku).
  • Pěstovali jej a jedli také např. Vikingové na severu.
  • První písemná zmínka o pučálce pochází z pozdního středověku (15. století) od Jana Rokycany.
  • Pučálku pražily a prodávaly na ulicích ženy, kterým se dle toho říkalo pučálnice.
  • Pučálka se jedla zásadně lžící.
  • Naklíčený hrách představoval  a dodnes představuje vítanou náhradu za čerstvou zeleninu, které je z kraje roku nedostatek.
  • Při draní peří a besedách se pučálka jedla na chuť, při přástkách i na podporu tvorby slin.
  • Hrách býval součástí devatera jídel štědrovečerní tabule, a to buď ve formě polévky, kaše nebo právě pučálky.
  • Dle pučálky je nazvána jedna z postních nedělí a někde se pojídala v den vynášení Morany.
  • Pučálka dostala své jméno podle procesu nabobtnání – pučení hrachu.
  • Další zajímavosti o pučálce z různých koutů naší země si můžete přečíst tady.
  • Když se řekne, že to je jako házet hrách na stěnu/zeď, znamená to, že to nemá smysl. Rčení se používá zejména tehdy, když někdo někoho marně napomíná.

Pučálka se jí lžící

Jak naklíčit hrách

Potřebujete:

  1. celé neloupané kuličky hrachu (půlené a loupané vám nevypučí, semena prodávaná k setí zase bývají promořena chemií);
  2. sklenici (třeba zavařovací) o objemu cca 750 ml;
  3. potravinovou folii nebo mikrotenový sáček nebo víčko nebo kousek plátna.

Postup:

První den

  • Hrách přeberte a vyhoďte slupky a špatné kuličky.
  • Přebraný hrách nasypejte do sklenice. Stačí zhruba do 1/4, hodně nabyde.
  • Zalijte jej dvojnásobkem vody (např. 1 hrnek hrachu = 2 hrnky vody).
  • Sklenici zakryjte něčím trochu prodyšným (do sáčku/fólie/víčka kdyžtak udělejte pár dírek).
  • Sklenici s hrachem a vodou nechte 24 hodin stát na světlém místě.

Druhý den 

  • Druhý den slijte vodu, která se nevsákla. Hrách propláchněte a vraťte do sklenice.
  • Zakrytou sklenici (ale už bez další vody) nechte opět 24 hodin stát na světlém místě. V tuto chvíli už můžete pozorovat pukající obal hrachových semen.

Třetí den 

  • Hrách opět propláchněte, vraťte do sklenice, zakryjte a nechte ještě 12 – 24 hodin být. Teď už vidíte zhruba 0,5 cm dlouhé klíčky vyrašené ze semen.

Třetí až čtvrtý den

  • Máte hotovo. 🙂

Jak připravit pučálku (pálenec)

Potřebujete:

  • naklíčený hrách;
  • na slanou verzi např. sůl, pepř, slaninu, cibulku;
  • na sladkou verzi např. cukr nebo med, skořici, povidla, sušené švestky.

Existuje více variant pučálky. To, co lidem chutnalo ve středověku/novověku, nám už dneska může připadat zvláštní, ale proč to alespoň nezkusit. Vedle tradičních způsobů dochucení zase můžete zkusit přidat to, co se vám k hrachu chuťově hodí. Tady je pár tipů a možností.

  • Postní pučálka – naklíčený hrách pražte několik málo minut na sucho, případně s trochou soli.
  • Tradiční slaná pučálka – naklíčený hrách smažte na sádle nebo másle (nejlépe přepuštěném). Můžete ho osolit i opepřit.
  • Lepší slaná pučálka – do té tradiční přidejte trochu zvlášť smažené (kvalitní!) slaniny a/nebo cibulky.
  • Ještě jiná slaná pučálka – zkuste přidat třeba chilli nebo hořčici.
  • Tradiční sladká pučálka – opražte naklíčený hrách a přidejte trochu cukru nebo medu.
  • Jiná sladká pučálka – opražte hrách na másle a dochuťte jej rozinkami, skořicí nebo třeba sušenými švestkami či povidly.

Jak na to s dětmi

Jednoduše – nechte je pomáhat a celou dobu jim popisujte, co děláte a proč. Nejmenší mohou odměřit hrách lžící do sklenice, zručnější i vodu. Starší děti si příjímané informace o hrachu už mohou spojit s tím, co slyšeli ve škole, četli v knížkách nebo to ví třeba z pohádek. 

Děti jsou lačné po informacích a nasávají je jako houba vodu. Budou-li mít jen trochu zájem, pusťte je k tomu. Pokud zájem mít nebudou, dejte jim alespoň hotovou pučálku.

Naklíčený hrách se samozřejmě dá zasít do půdy, což také můžete zkusit spolu s dětmi. Podobným způsobem můžete naklíčit i čočku (celou, nepůlenou) nebo cizrnu.

A pokud se s dětmi vydáte do Národního zemědělského muzea v Praze, všimněte si v expozici Gastronomie pučálky namalované na stěně. Právě ona byla impulsem k tomu, že jsme si ten hrách naklíčili i doma. 😉 A my ještě chvíli u toho hrachu zůstaneme a v dalším článku se dozvíte, jak dětem ušít z filcu hrachový lusk.


Znáte pučálku? Jedli jste ji? Chutnala vám?

Víte, jak naklíčit hrách?

Klíčili jste někdy hrách nebo další luštěniny?


Zdroje informací: knihy Vánoční svátky o století zpátky a Staročeské výroční obyčeje, slavnosti a zábavy prostonárodní, Kuchařka pro dceru, wiki, bakalářka,

 
 

Novinky e-mailem?

Líbí se vám nápady pro děti na tomto webu? Chcete dostávat zprávu pokaždé, když vyjde nový článek? Stačí zadat vaši e-mailovou adresu.

Spam opravdu neposílám. Dostávat budete pouze upozornění na nové články. Z odběru se samozřejmě můžete kdykoli odhlásit.

Author: Verča | (d)veruce

Máme doma šikovného kluka školního věku, který mě hned v prvních měsících přiměl vydat se na dráhu kontaktního rodiče. Díky němu jsem se začala zajímat o nošení, bezplenkovku, BLW (příkrmy do ruky), BF obuv a v neposlední řadě o alternativní vzdělávání. Nejvíc souzním s metodami Marie Montessori, v jejíž pedagogice hledám inspiraci nejčastěji. Více se o mně dozvíte v menu Info > Kdo jsem.

6 thoughts on “Staročeská pučálka, aneb jak naklíčit hrách

  1. Akurat som s klíčenim zacala a zatial robim iba mungo fazulku rovnakym sposobom. No kym som sa dostala k nejakemu receptu som vsetky klicky zozrala. Niekoľko krat. Zatial mi to ide pomalsie, ucim sa, vychytavam muchy a o par rokov to budem robit vo vacsom. Možno. A snad sa dostanem aj k nejakemu receptu. Napríklad aj k nejakej polievke. Hrach urcite tiez vyskusam. Raz

    1. Však ono se ne nadarmo uvádí, že se to dá jíst na chuť a že se to tak i dříve jedlo. 🙂 Já teď musím vychytat cizrnu – vyklíčila, ale špatných kuliček se chytla plíseň a šlo to celé na kompost. :/ Přitom na první pohled při probírání se zdály všechny dobré.

  2. Vypadá to, že až zítra půjdu nakupovat, přihodím hrách.
    Mám čočku, fazole, krupky, spoustu luštěnin, ale hrách chybí.
    A budeme klíčit.
    Jestli se mohu přimluvit, takové zajímavé podměty, recepty, no bylo by fajn občas přidat další.
    Veru, děkuji, posílám pohlazení malému a vám s Martinem hodně zdraví a pohody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *