Víte, jak naklíčit hrách a co je to pučálka a pálenec? Pokud ne, nevadí. V tomto článku se dozvíte obojí. Do klíčení se pusťte s dětmi, budou to mít jako praktickou ukázku z přírodopisu. Pokud navíc přidáte i nějakou informaci z historie a současnosti staročeského pokrmu zvaného pučálka, rozšíříte jim i všeobecný přehled.
Něco z přírodovědy/přírodopisu/biologie
- Hrách patří mezi luštěniny (luskoviny), stejně jako např. čočka nebo fazole.
- Plody jsou lusky se semeny.
- Je to jednoletá bylina (každý rok se vysévá znovu).
- Úponkami se ovíjí kolem opory a kvete bíle.
Zařazení:
- Říše: rostliny
- Podříše: cévnaté rostliny
- Oddělení: krytosemenné
- Třída: vyšší dvouděložné
- Řád: bobotvaré
- Čeleď: bobovité
- Rod: hrách
Něco ze všeobecného přehledu a historie
- Už naši prapředci v raném středověku pěstovali z luštěnin právě hrách (a dále třeba čočku).
- Pěstovali jej a jedli také např. Vikingové na severu.
- První písemná zmínka o pučálce pochází z pozdního středověku (15. století) od Jana Rokycany.
- Pučálku pražily a prodávaly na ulicích ženy, kterým se dle toho říkalo pučálnice.
- Pučálka se jedla zásadně lžící.
- Naklíčený hrách představoval a dodnes představuje vítanou náhradu za čerstvou zeleninu, které je z kraje roku nedostatek.
- Při draní peří a besedách se pučálka jedla na chuť, při přástkách i na podporu tvorby slin.
- Hrách býval součástí devatera jídel štědrovečerní tabule, a to buď ve formě polévky, kaše nebo právě pučálky.
- Dle pučálky je nazvána jedna z postních nedělí a někde se pojídala v den vynášení Morany.
- Pučálka dostala své jméno podle procesu nabobtnání – pučení hrachu.
- Další zajímavosti o pučálce z různých koutů naší země si můžete přečíst tady.
- Když se řekne, že to je jako házet hrách na stěnu/zeď, znamená to, že to nemá smysl. Rčení se používá zejména tehdy, když někdo někoho marně napomíná.
Jak naklíčit hrách
Potřebujete:
- celé neloupané kuličky hrachu (půlené a loupané vám nevypučí, semena prodávaná k setí zase bývají promořena chemií);
- sklenici (třeba zavařovací) o objemu cca 750 ml;
- potravinovou folii nebo mikrotenový sáček nebo víčko nebo kousek plátna.
Postup:
První den
- Hrách přeberte a vyhoďte slupky a špatné kuličky.
- Přebraný hrách nasypejte do sklenice. Stačí zhruba do 1/4, hodně nabyde.
- Zalijte jej dvojnásobkem vody (např. 1 hrnek hrachu = 2 hrnky vody).
- Sklenici zakryjte něčím trochu prodyšným (do sáčku/fólie/víčka kdyžtak udělejte pár dírek).
- Sklenici s hrachem a vodou nechte 24 hodin stát na světlém místě.
Druhý den
- Druhý den slijte vodu, která se nevsákla. Hrách propláchněte a vraťte do sklenice.
- Zakrytou sklenici (ale už bez další vody) nechte opět 24 hodin stát na světlém místě. V tuto chvíli už můžete pozorovat pukající obal hrachových semen.
Třetí den
- Hrách opět propláchněte, vraťte do sklenice, zakryjte a nechte ještě 12 – 24 hodin být. Teď už vidíte zhruba 0,5 cm dlouhé klíčky vyrašené ze semen.
Třetí až čtvrtý den
- Máte hotovo. 🙂
Jak připravit pučálku (pálenec)
Potřebujete:
- naklíčený hrách;
- na slanou verzi např. sůl, pepř, slaninu, cibulku;
- na sladkou verzi např. cukr nebo med, skořici, povidla, sušené švestky.
Existuje více variant pučálky. To, co lidem chutnalo ve středověku/novověku, nám už dneska může připadat zvláštní, ale proč to alespoň nezkusit. Vedle tradičních způsobů dochucení zase můžete zkusit přidat to, co se vám k hrachu chuťově hodí. Tady je pár tipů a možností.
- Ještě jiná slaná pučálka – zkuste přidat třeba chilli nebo hořčici.
- Jiná sladká pučálka – opražte hrách na másle a dochuťte jej rozinkami, skořicí nebo třeba sušenými švestkami či povidly.
Jak na to s dětmi
Jednoduše – nechte je pomáhat a celou dobu jim popisujte, co děláte a proč. Nejmenší mohou odměřit hrách lžící do sklenice, zručnější i vodu. Starší děti si příjímané informace o hrachu už mohou spojit s tím, co slyšeli ve škole, četli v knížkách nebo to ví třeba z pohádek.
Děti jsou lačné po informacích a nasávají je jako houba vodu. Budou-li mít jen trochu zájem, pusťte je k tomu. Pokud zájem mít nebudou, dejte jim alespoň hotovou pučálku.
Naklíčený hrách se samozřejmě dá zasít do půdy, což také můžete zkusit spolu s dětmi. Podobným způsobem můžete naklíčit i čočku (celou, nepůlenou) nebo cizrnu.
A pokud se s dětmi vydáte do Národního zemědělského muzea v Praze, všimněte si v expozici Gastronomie pučálky namalované na stěně. Právě ona byla impulsem k tomu, že jsme si ten hrách naklíčili i doma. 😉 A my ještě chvíli u toho hrachu zůstaneme a v dalším článku se dozvíte, jak dětem ušít z filcu hrachový lusk.
Znáte pučálku? Jedli jste ji? Chutnala vám?
Víte, jak naklíčit hrách?
Klíčili jste někdy hrách nebo další luštěniny?
Zdroje informací: knihy Vánoční svátky o století zpátky a Staročeské výroční obyčeje, slavnosti a zábavy prostonárodní, Kuchařka pro dceru, wiki, bakalářka,
Akurat som s klíčenim zacala a zatial robim iba mungo fazulku rovnakym sposobom. No kym som sa dostala k nejakemu receptu som vsetky klicky zozrala. Niekoľko krat. Zatial mi to ide pomalsie, ucim sa, vychytavam muchy a o par rokov to budem robit vo vacsom. Možno. A snad sa dostanem aj k nejakemu receptu. Napríklad aj k nejakej polievke. Hrach urcite tiez vyskusam. Raz
Však ono se ne nadarmo uvádí, že se to dá jíst na chuť a že se to tak i dříve jedlo. 🙂 Já teď musím vychytat cizrnu – vyklíčila, ale špatných kuliček se chytla plíseň a šlo to celé na kompost. :/ Přitom na první pohled při probírání se zdály všechny dobré.
Vypadá to, že až zítra půjdu nakupovat, přihodím hrách.
Mám čočku, fazole, krupky, spoustu luštěnin, ale hrách chybí.
A budeme klíčit.
Jestli se mohu přimluvit, takové zajímavé podměty, recepty, no bylo by fajn občas přidat další.
Veru, děkuji, posílám pohlazení malému a vám s Martinem hodně zdraví a pohody.
Dej vědět, jak to dopadlo! 🙂
Děkuji a přejeme pěkné dny!